Valentínska výzva: 6.deň!

19.02.2022 10:12

Partner rád trávi čas doma, partnerka by si priala stretávať sa s priateľmi čo najčastejšie. Jeden z páru je ateista, druhý veriaci. V každom partnerskom vzťahu sú nezlúčiteľné rozdiely. Pokiaľ sa partneri nenaučia žiť s týmito pretrvávajúcimi nezhodami, výsledkom nie je nič iné ako patová situácia. Čo s tým?

 

Úloha na 6.deň výzvy: Prekonávajte patové situácie! 

Vyberte si z nasledujúcich možností podľa toho, ktorá Vám viac vyhovuje:

1. možnosť: Zamyslite sa nad nasledujúcim príkladom. Skúste diskutovať s partnerom/partnerkou o ďalších možnostiach skrytých snov v tomto príklade konfliktu. Zhodli ste sa alebo ste našli viacero možností skrytých snov?

Partner: Myslím, že moja žena je až príliš poriadkumilovná. Keď uprace, neviem potom nič nájsť. Považujem to od nej za bezohľadné a mám toho práve tak dosť.

Možné skryté sny v tomto konflikte: Chcem sa cítiť slobodne vo svojom dome. Moja matka to s upratovaním preháňala, správanie mojej ženy mi pripomína tieto pocity z detstva. Pre mňa primeraný neporiadok v dome znamená pohodlie, slobodu a žiadne zbytočné kritizovanie.

Partnerka: Mám rada čistotu a poriadok v dome a neustále musím upratovať po svojom partnerovi. Považujem to od neho za bezohľadné a mám toho práve tak dosť.

Možné skryté sny v tomto konflikte: Keď je v dome neporiadok, spomeniem si na chaos v mojom detstve. Upratovanie a zodpovednosť za mladších súrodencov bola na mne a štvalo ma to, že všetko musím robiť ja. Pre mňa znamená poriadok určitý systém, predvídateľnosť, bezpečie a kľud. A toto chcem aj pre svoje deti.

2. možnosť: Zamyslite sa nad reálnou situáciou, v ktorej sa nezhodujete s partnerom/partnerkou a pokúste sa nájsť dôvod jej/jeho zmýšľania. Dôvodom, prečo partner/partnerka trvá na svojom, môže byť sen, ktorý je za jeho/jej správaním. Zistite, aký sen sa skrýva za jeho/jej postojom. Ako? Postupne rovnako ako v 1.možnosti a precvičujte si novú zručnosť. Diskutujte a objavujte s partnerom/partnerkou skryté sny vo vašom konflikte. Môžete tak lepšie pochopiť jeden druhého a spraviť ústretový krok vo vašom vzťahu.