Valentínska výzva: 3.deň!

16.02.2022 18:35

Aké city sa objavujú vo Vašom romantickom vzťahu? Spokojnosť, vrelosť, prijatie? Nespokojnosť, pocit nepochopenia, odmietania? Ako často si všímate čo prežíva partner/partnerka a ako na jeho/jej citové potreby reagujete? Práve týmto sa zaoberá Gottmanov tretí princíp spokojného manželstva, ktorý hovorí o rozvíjaní vzájomnej ústretovosti manželov/partnerov. Dostatok ústretovosti medzi manželmi/partnermi pomáha nestrácať dôveru a romantiku vo vzťahu.

 

Úloha na 3.deň výzvy: Buďte k sebe ústretoví, neodvracajte sa! 

Vyberte si z nasledujúcich možností podľa toho, ktorá Vám viac vyhovuje:

1.možnosť: Popremýšľajte nad situáciami, v ktorých sa k Vám partner/partnerka správal/a pozorne a ústretovo za posledný mesiac. Vyberte z nich tri, ktoré Vás najviac potešili. Porovnajte si Vaše odpovede s odpoveďami partnera/partnerky. Prekvapilo Vás niečo? Dozvedeli ste sa niečo nové? Aký ústretový krok spravíte pre partnera/partnerku nabudúce?

2.možnosť: Porozprávajte sa s partnerom/partnerkou o situácii, keď ste sa cítili smutne, nepochopene, kritizovane, keď Vám partner/partnerka ublížil/a. V pokojnej, vľúdnej atmosfére mu/jej povedzte, čo ste vtedy prežíval/a, čo ste si myslel/a, ako ste to v tej chvíli vnímal/a. Hovorte o svojom pohľade na situáciu. Vypočujte si aj partnera/partnerku a jeho/jej pohľad na situáciu. Snažte sa pochopiť jeden druhého a nájsť spôsob ako nabudúce druhého nezraniť.