Valentínska výzva: 2.deň!

15.02.2022 16:18

Sympatie a obdiv patria k najdôležitejším súčastiam naplnenej a dlhotrvajúcej lásky. Aj šťastné páry občas rozladí nejaká osobnostná charakteristika toho druhého, ale neustále pociťujú, že človek, s ktorým žijú, si zaslúži úctu a rešpekt. Najlepšou skúškou systému sympatií a obdivu dvojice je zistiť ako partneri vnímajú svoju minulosť. Prečo? Ako Gottman a Silver (2015) uvádzajú, pokiaľ partneri vnímajú históriu svojho manželstva a charakter svojho partnera/svojej partnerky pozitívne, v 94% prípadov ich čaká šťastná budúcnosť. Ako ste na tom Vy?

 

Úloha na 2.deň výzvy: Pestujte vzájomné sympatie a obdiv! 

Vyberte si z nasledujúcich možností podľa toho, ktorá Vám viac vyhovuje:

1.možnosť: Porozmýšľajte nad tým, čo oceňujete na svojom partnerovi/svojej partnerke. Čo konkrétne spravil/a pre Vás, Váš vzťah? Navaril/a dobrú večeru? Postaral/a sa o Vaše deti? Vypočul/a si Vás? Povzbudil/a Vás? Dobre Vám poradil/a? Pomohol/Pomohla Vám? Neberte to ako samozrejmosť, prejavte uznanie a poďakujte mu/jej. Niekedy postačí aj jednoduché ,,Ďakujem, že sme spolu" alebo ,,Ďakujem, že mi rozumieš". 

2.možnosť: Vyplňte s partnerom/partnerkou Dotazník sympatií a obdivu, ktorý nájdete na: ovztahoch-sk.webnode.sk/products/dotaznik-sympatii-a-obdivu-podla-gottmana/