Existuje láska na prvý pohľad?

21.03.2016 22:30

Láska na prvý pohľad je ústrednou témou mnohých romantických filmov, kníh či piesní. Je zobrazovaná ako okamih, ktorý navždy zmenil životy dvoch ľudí. Moment, keď sa ich pohľady stretli a oni okamžite vedeli, že sú si súdení. A akoby mávnutím čarovného prútika sa medzi dvomi neznámymi ľuďmi vytvorilo neviditeľné puto, ktoré ich spojilo naveky. Je to však reálne? Ako vysvetľuje lásku na prvý pohľad veda?

 

V čom tkvie sila lásky na prvý pohľad?

Očný kontakt je najdôležitejším činiteľom pre nadviazanie emocionálneho spojenia. Prvý dojem si budujeme na základe upriamenia zraku na objekt lásky v priebehu prvých 45 - 65 sekúnd (maximálne 120 sekúnd). Keď sa nám niekto páči, pri pohľade na neho/na ňu telo reaguje rozšíreným zreníc. Pravdivosť tohto tvrdenia potvrdzuje experiment, v ktorom muži mali určiť, ktoré ženy na fotografiách považujú za najpríťažlivejšie. Fotografie žien boli identické až na jeden detail – na niektorých fotografiách boli zrenice žien dvojnásobne zväčšené. Výsledkom experimentu bolo zistenie, že 60% až 80% účastníkov experimentu priťahovali ženy, ktorým veľkosť zreníc bola umelo upravená.

 

Ktoré pohlavie podlieha láske na prvý pohľad častejšie?

Rozšírenie zreníc pôsobí mimoriadne atraktívne najmä na mužov a to z toho dôvodu, že mužský mozog vykazuje väčšiu aktivitu vo vizuálnom kortexe (t.j. zraková kôra) ako ženský mozog. To znamená, že pre mužov je prirodzené vyhľadávať najmä vizuálne podnety. Preto muži venujú ženám dlhší pohľad a niekedy to vyzerá tak, ako keby od nich nemohli odtrhnúť zrak. Pri výmene pohľadov platí, že ak sú sympatie vzájomné, rozšírenie zreníc je obojstranné a táto zhoda ešte viac umocňuje pocit blízkosti dvoch doposiaľ neznámych ľudí.

 

Ako zistiť, že je to láska na prvý pohľad?

Partnerské dvojice presvedčené o tom, že ich spojila láska na prvý pohľad, opisujú ich prvé stretnutie ako niečo výnimočné až magické. V spomienkach sa vracajú k situácii, keď si ho/ju všimli po prvýkrát – keď sa ich pohľady stretli a im sa rýchlejšie rozbúšilo srdce, zrýchlil sa im dych, začali sa im potiť dlane, mali sucho v ústach, pocítili povestné motýliky v bruchu. A oni sa do seba zamilovali! Náhle, nečakane a vášnivo.

 

Existuje láska na prvý pohľad?

Romanticky založené duše nepochybujú o existencii lásky na prvý pohľad. To, čo však nazývajú láskou je v skutočnosti stav zamilovanosti. Zamilovanosť a láska nie sú totožné pojmy – sú to dve odlišné štádia partnerského vzťahu. Podľa Sternberga „láska na prvý pohľad“ môže byť základom pre vznik vášnivej lásky. Ak sa k vášnivej láske pridá intimita, môže vzťah prerásť do dlhodobého spokojného partnerstva i lásky na celý život.

 

Zdroj: 

www.psychologytoday.com