Vzťah na diaľku – prekážka blízkosti?

03.09.2016 19:30

Ste vo vzťahu s človekom, s ktorým si rozumiete a máte ho úprimne radi. Má to však jeden háčik – je to láska na diaľku! To so sebou prináša výhody i nevýhody. Na jednej strane môžete viesť život slamenej vdovy/slameného vdovca, čo prináša väčšiu slobodu a nezávislosť, no na druhej strane vzťah na diaľku môže priniesť aj pocity smútku a skľúčenosti z toho, že milovaný človek nie je pri vás, keď ho potrebujete. Má teda význam udržovať vzťah na diaľku?

 

Nie je diaľka ako diaľka! A nie je vzťah ako vzťah!

Keď hovoríme o vzťahu na diaľku, môžeme si položiť otázku: „Ako blízko majú k sebe partneri“? Blízkosť nie je len jedna! Rozlišujeme medzi blízkosťou fyzickou a psychickou (emocionálnou). Platí, že niekedy fyzická blízkosť podporuje emocionálnu blízkosť a inokedy fyzická vzdialenosť môže posilniť emocionálnu blízkosť. Avšak existujú aj určité situácie, ktoré sme schopní vnímať lepšie z diaľky. Potreba fyzickej i psychickej blízkosti sa môže meniť aj podľa toho, v akom štádiu sa partnerský vzťah nachádza. 

V počiatočnej fáze vzťahu je fyzická blízkosť nesmierne dôležitá – pre zamilované dvojice je typická túžby byť s tým druhým čo najviac a odlúčenie vníma skôr negatívne ako pozitívne. Dlhoročné partnerské vzťahy na diaľku hodnotia potrebu blízkosti častokrát odlišne. Laura Stafford (2005) dokonca tvrdí, že vzťahy na diaľku (partnerské i manželské) dosahujú rovnakú alebo aj vyššiu úroveň stability, spokojnosti, odhodlania a dôvery v porovnaní s inými partnerskými vzťahmi. Možno za to môže to, že partneri sa dobre poznajú a vedia, čo od partnera/partnerky i samotnej lásky na diaľku môžu očakávať.

 

Vzťah na diaľku – prekážka blízkosti?

Viaceré zahraničné výskumy preukázali, že láska na diaľku môže podporiť psychickú blízkosť dvojice a utužiť partnerský vzťah. Podľa štúdie, ktorú uskutočnili odborníci zo City University of Hong Kong, vzťahy na diaľku môžu viesť k tomu, že partneri sú k sebe dôvernejší a existuje medzi nimi silnejšie puto ako u bežných romantických vzťahoch. Ako je to možné? Vedci zistili, že tieto páry majú tendenciu zdieľať spolu viac osobných myšlienok a emócií ako dvojice, ktoré od seba nedelia stovky až tisícky kilometrov. 

Pri vzťahoch na diaľku je dôležité nájsť si dostatok času na komunikáciu. A potom si len stačí vybrať zo širokej ponuky moderných možností – cez SMS, MMS, emaily, chaty až po videohovory. Aj rukou napísaný list či pohľadnica môže byť romantickým vyjadrením lásky. Osobný kontakt vo vzťahoch (nielen) na diaľku aj naďalej vedie spomedzi ostatných foriem komunikácie. Svoje o tom vedia aj Nemci, ktorí získali prvenstvo v tom, že patria k tým odhodlancom, ktorí svoje polovičky žijúce v inom meste či v krajine, navštevujú najčastejšie. Kto by to na nich povedal, však?

 

Zdroj:

www.psychologytoday.com

https://www.psychologies.co.uk