Hovoríte rovnakým jazykom lásky?

03.07.2016 13:00

Svojho partnera/svoju partnerku milujete a chcete to dať aj patrične najavo. Ako? Pošepkáte jej/mu do ucha romantické vyznania lásky? Kúpite darček, aby vedel/-a, že na ňu/neho myslíte, aj keď s ním/ňou nie ste? Úmysel potešiť svojho blízkeho sa niekedy minie účinku. Dôvodom môže byť to, že on/ona túži po inom romantickom geste...

 

Prejavovať lásku sa dá rôzne!

Dr. Gary Chapman (2012), uznávaný manželský poradca s viac ako 30 ročnou praxou tvrdí, že „ak chceme lásku prejaviť účinne, musíme byť ochotní naučiť sa hovoriť primárnym jazykom lásky nášho partnera“. Čo to znamená? Každý z nás v partnerskom vzťahu komunikuje tak, ako mu je to prirodzené. Muž môže lásku k žene prejaviť tým, že jej kúpi darček. Ak však žena túži najmä po zamilovaných slovách a darček neprijme tak, ako to muž očakáva, môže vzniknúť konflikt prameniaci z odlišných túžob. Výsledkom je nedorozumenie, nedostatok pochopenia jeden pre druhého a častokrát aj pochybnosti o budúcnosti partnerského vzťahu.

 

5 jazykov lásky – akým jazykom komunikujete vo vzťahu?

Chapman (2012) rozlišuje týchto 5 jazykov lásky:

- Slová uistenia – ide o slovné komplimenty alebo slová ocenenia, ktoré by mali byť formulované do jednoduchých a priamych vyjadrení ocenenia či obdivu, ako napr.:

„V tom obleku/šatách vyzeráš super“;

„Fakt som rád/rada, že si dnes umyl/-a riad.“

- Pozornosť – znamená venovať partnerovi/partnerke plnú pozornosť, tráviť spoločný čas vo dvojici a sústrediť sa jeden na druhého. Čiže viesť plnohodnotný rozhovor a vykonávať plnohodnotné aktivity.

- Prijímanie darov – zakúpené dary sú vizuálne symboly lásky, avšak dar môže mať aj nehmotnú podobu ako fyzická blízkosť partnera/partnerky v krízovej situácii.

- Skutky služby – ide o robenie tých činností, o ktorých vieme, že nimi partnera/partnerku potešíme, ak ich vykonáme. Napr.: umytie riadu, varenie, pranie, žehlenie, nákupy. 

- Fyzický dotyk – držanie sa za ruky, bozkávanie, objímanie, sexuálny styk sú všetko spôsoby komunikácie emocionálnej lásky.

 

Ako teda najlepšie dokázať lásku? Jednou z možností je zistiť akým primárnym jazykom hovoríte vy a akým vaša polovička. Ak uprednostňujete odlišné prejavy lásky, na rad by mala prísť tolerancia, empatia, porozumenie a snaha mať nádrž lásky stále plnú...

 

Zdroj:

CHAPMAN, G. 2012. 5 jazykov lásky. Bratislava: Porta libri. 2012. ISBN 978-80-89067-86-2