Ako nájsť tú pravú lásku?

01.07.2020 17:05

Túžite po romantickom vzťahu, ktorý by trval dlhšie ako len pár týždňov či mesiacov? Chcete kráčať životom po boku partnera/partnerky, s ktorým/ktorou by ste mohli zdieľať nielen to dobré, ale aj to zlé? Ako nájsť tú pravú lásku, ktorá aj hory prenesie a vydrží celý život?

 

Ujasnite si, čo a koho hľadáte?

Arteterapeutka Magdaléna Vokáčová upozorňuje na to, že prvou fázou ujasnenia si, akého partnera/akú partnerku hľadáte, by mala mať predstava o sebe - o tom, kto ste, čo chcete, čo môžete vo vzťahu ponúknuť a poskytnúť. Následne na to je potrebné pomenovať za akým účelom hľadáte vzťah, akú má mať vo vašom živote úlohu. A potom je dôležité formulovať základnú predstavu o tom, koho chcete. Vo chvíli, keď máte jasno v tom, koho chcete, vykreslili ste pre seba tzv. obraz ideálu. Teraz je nutné dostať sa späť nohami na zem, k čomu dobre poslúži technika „musí, môže, nesmie“. Napíšte si vlastnosti vášho vysnívaného partnera/vašej vysnívanej partnerky a rozdeľte ich na tie, ktoré partner/partnerka musí, môže, nesmie mať. Vyberte päť najdôležitejších vlastností zo všetkých troch kategórií. Teraz viete, koho hľadáte!

 

Vyhraďte si čas na zoznamovanie

Kde nájsť muža či ženu na perspektívny vzťah? Ako uvádza Jeremy Nicholson M.S.W., Ph.D., skúsenosti respondentov, ktorí sa zúčastnili prieskumu ukázali, že prevažná väčšina párov sa zoznámila cez internet (až približne 70%!), ostatné dvojice (okolo 20%) sa stretli s partnerom/partnerkou v bare alebo v reštaurácii, zvyšné páry sa spoznali prostredníctvom priateľov či spolupracovníkov. Medzi ďalšie možnosti, kde spoznať lásku, patria napr.: pracovisko/škola; kultúrne či vzdelávacie podujatia – kino, divadlo, výstava, koncert; knižnica; posilňovňa a pod. Netradičnou možnosťou zoznámenia sa je speed datting (rýchle rande). Ide o čoraz obľúbenejšiu formu spoznania ľudí, pri ktorej môže preskočiť nielen iskra sympatií ale aj iskra celoživotnej lásky.

 

Buďte nohami na zemi!

Podľa štúdie, ktorú realizoval americký psychológ John Gottman, o trvaní vzťahu najviac rozhodujú tieto faktory:

- či sa pár spoločne zameriava na budovanie niečoho zmysluplného (napr.: výchova detí; budovanie podniku);

- či spolu komunikuje, ako na seba vzájomne reagujú;

- ako vedia spoločne vzťah vytvárať.

Podľa Gottmana je tiež rozhodujúce ako zvládajú obyčajnú dennú rutinu. Stereotyp nemusí zničiť vzťah. Stačí, ak si dvojica váži jeden druhého, ak sa partneri starajú o to, aby boli obaja vo vzťahu šťastní, ak konajú v súlade s presvedčením, že ich vzťah je pre nich životnou prioritou.

 

Zdroj:

Vokáčová M. 2015. Jak nalézt toho pravého. In: Psychologie dnes. 2015, roč. 21, č.12, s.14. ISSN 1212-9607

Nicholson J. 2014. How and Where to Meet Women or Men. https://www.psychologytoday.com/intl/blog/the-attraction-doctor/201408/how-and-where-meet-women-or-men